• Manuele Therapie
    Manuele therapie richt zich vooral op gewrichten die hun beweeglijkheid verloren hebben door een operatie, een trauma, een overbelasting, ….

Manuele therapie

Manuele therapie richt zich vooral op gewrichten die hun beweeglijkheid verloren hebben door een operatie, een trauma, een overbelasting, ….
De manueel therapeut probeert deze gewrichten terug vrij te maken door zachte duw –en trek technieken (tracties – compressies – translaties).

Tijdens het onderzoek beperken we ons nooit enkel en alleen tot de plek waar je pijn hebt maar zoeken ook naar de oorzaak.

  • Bij een tenniselleboog moeten we rekening houden met je nek
  • De enkel die je vorig jaar hebt verzwikt kan een bekkenprobleem veroorzaken waardoor je momenteel last hebt in je onderrug
  • Je bovenste nekwervels kunnen hoofdpijn of duizeligheid veroorzaken
  • Een ontsteking van een pees in een schouder kan veroorzaakt worden door een verminderde beweeglijkheid van nek- en of borstwervels

We gebruiken verschillende technieken om pijnlijke gewrichten, pezen of zenuwen te behandelen.  We kunnen rekken, duwen, trekken of oscilleren (ritmisch schudden van het gewricht). De meest spectaculaire manier van mobiliseren is een manipulatie (‘kraken’).

Is een manueel therapeut een ‘kraker’?

Mensen zeggen weleens; ik ben naar ‘de kraker’ geweest. Hiermee bedoelen ze dat ze naar een therapeut zijn geweest die een manipulatie heeft uitgevoerd. ‘Een kraker’ als discipline bestaat niet. Wel zijn er drie disciplines die gebruik maken van ‘kraken’ of manipulaties: osteopaten, chiropractor’s en manueel therapeuten.

De structurele osteopathie, het gedeelte dat zich bezighoudt met het bewegingsstelsel, vertoont veel gelijkenissen met onze manuele therapie.